Arşiv kelimesinin kökeni nedir?
Arşiv kelimesinin kökeni, eski Yunanca “arkheion” kelimesinin Latince versiyonu olan “archivum”dur.
Arşiv hangi dilde?
Arşiv tanımı; Arşiv teriminin kökeni Latince “archivum” sözcüğüdür. Resmi daire Latince’de belediye sarayı anlamına gelir.
Arşiv Türkçe mi?
Arşiv kelimesinin kökü archivum olup, antik Yunanca arkheion kelimesinin Latince versiyonudur.
Kelime hangi dilden gelir?
Kelime, Arapça كلمة (kelime) kelimesinden türemiş olup “söylenen, söz” anlamına gelmektedir.
Orijinal Türkçe kökenli mi?
Orijinal – Nisanyan Sözlük. Fransızca orijinal “1. “Asıl, özgün, sonradan eklenmemiş, 2. Garip kafalı kimse” kelimesinden alıntıdır.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından türemiştir ve buna Eski Türkçe eki +kI verilmiştir.
Eski Türkçe hangi dilde?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Eski dilde belge ne demek?
Moğolca “resmi işaret, damga” kelime belgesi ile ilişkilidir. Bu kelime, Eski Türkçe belgü “işaret, simge” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.
Arşiv ingilizce ne demek?
“Arşiv” kelimesinin İngilizce-Türkçe sözlükteki anlamları: 11 sonuç arşiv i.
Arşiv ne demek tarih dersi?
Arşiv terimi eskiden bir ev veya belediye binası anlamına geliyordu. Bu, saklandığı yer, saklanan belgeler, söz konusu belgeleri yöneten kurum ve saklandıkları yerler anlamına geliyordu.
Arşiv kaça ayrılır?
Bunlar arasında devlet arşivleri, belediye arşivleri, noter arşivleri, dini arşivler, özel arşivler, hastane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, ikonografik arşivler, görsel-işitsel arşivler ve kurumsal arşivler yer almaktadır.
Özel arşiv ne demek?
Özel arşivler: Özel arşiv terimi, arşiv belgelerini içeren benzer belgelerden oluşan ve kamu kurum ve kuruluşu olmayan gerçek ve tüzel kişilere ait arşivi ifade eder.
Maydanoz Türkçeye hangi dilden geçti?
“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.
Efendi hangi dilden Türkçeye geçti?
Bu çalışmalar, genel olarak kabul görmüş ancak ispatı zor olan belirsiz gerçeklere ışık tutabilir. “Efendi” kelimesi bunun güzel örneklerinden biridir. Bu kelime Yunan kökenlidir. Anadolu Selçukluları döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Kumpir hangi dilde?
kumpir – İngilizce sözlük. “Patates” anlamına gelen Bulgarca ve Sırpça krumpír kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür. Bu kelime, “yer armutu” anlamına gelen ve aynı anlama gelen Almanca Grundbirne kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür. Bu kelime, Almanca Grund “yer” ve Almanca Birne “armut” kelimelerinin bir bileşimidir.
Arşiv ne demek tarih dersi?
Arşiv terimi eskiden bir ev veya belediye binası anlamına geliyordu. Bu, saklandığı yer, saklanan belgeler, söz konusu belgeleri yöneten kurum ve saklandıkları yerler anlamına geliyordu.
Orjinal Türkçe karşılığı nedir TDK?
Türk Dil Kurumu’na göre orijinal kelimesi “orijinal, fabrikasyon ve taklit olmayan ekipman, otantik, alışılmışın dışında, şaşırtıcı” anlamına gelir. Orijinal Fransızca kelimeden Türkçe’ye çevrilmiş bir kelimedir.
Bir kelimenin kökeni ne demek?
Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzuyla Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.
Döküman kelimesinin kökeni nedir?
Belge – İngilizce Çeviri. Fransızca document kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Latince documentum kelimesinden bir alıntıdır ve “ders kitabı, kanıt, belge” anlamına gelir. Bu kelime Latince docere, doct – “öğretmek” fiilinden türemiştir ve +ment° ile biter.