Acıpayam merkez nüfusu kaç?
2018 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 55.648’dir. Bunlardan 17.277’si ilçe merkezinde; 38.371’i ise şehrin diğer bölgelerinde yaşamaktadır. Nüfusun 27.934’ü erkek, 27.934’ü ise kadındır.
Acıpayam neyi ile meşhur?
Yeme-İçme Sarı burma, cevizli pekmez, lakeleme gibi pekmezle yapılan tatlılarıyla da ünlü olan Kırıkkale’de Mercan Alabalığı, Vural Alabalığı, Mangal Sefam, Hocapaşa Lokantası, Gölet Kebap ve Kandemirler Lokantası şehrin en popüler yeme-içme mekanları arasında yer alıyor.
Acıpayam’ın eski adı nedir?
Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdare Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1888 yılında Denizli Sancağı’na bağlanan Garbikaraağaç kazası, daha sonra ACIPAYAM adını almıştır.
Denizli Acıpayam hangi Türk boyu?
Türkmen aşiretlerinin önemli bir kısmı Denizli-Uşak bölgesine gelip yerleşmişlerdir. Bu Türkmenlerin Avşarlar önderliğinde faaliyet gösterdikleri ve Selçuklular tarafından Gölhisar olarak adlandırılan Karaağaç Ovası’na (Acıpayam) Sultan Mesut I döneminde (1116-1155) yerleştikleri bilinmektedir.
Denizlinin en büyük ilçesi neresidir?
Acıpayam, Denizli ilinin bir ilçesidir. TUİK verilerine göre ilçenin nüfusu 31 Aralık 2021 itibarıyla 55’tir.
Denizli’nin nüfusu kaç 2024?
En kalabalık ilçe 346.000 nüfuslu Pamukkale’dir. En az nüfuslu ilçe ise 5.000 nüfuslu Baklan’dır.
Denizli Acıpayam’da ne yetişir?
İlçe, kolayca yetiştirilebilen kavunları ve bahçe ürünleriyle ünlüdür. Ovada genellikle kavun, karpuz, lahana, ıspanak, domates, biber, elma ve diğer birçok ürün yetişir.
Acıpayam anlamı nedir?
Bölgede çok sayıda badem ağacı olması ve badem ağaçlarının acı olmasından dolayı “Acıpayam” denmesi kuvvetle muhtemeldir. Bölgede bademlere “Payam” denmesi de bu ismin yukarıdaki açıklamalardan ortaya çıktığını doğrulamaktadır. Acıpayam’da ilk yerleşim M.Ö.’ye dayanmaktadır. 2000’li yıllara dayandığı kesindir.
Acıpayam ne zaman ilçe oldu?
Yöre halkının Germiyanoğulları’na karşı verdiği mücadele günümüze kadar ulaşan “Avşar Beyleri” türküsünde dile gelmiştir. Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdari Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe olmuştur.
Acıpayam kanyonunda yüzülür mü?
En doğru bilgi için lütfen Acıpayam Belediyesi’ni arayın. Acıpayam Kanyonu’nda yüzmek mümkün mü? Kanyondaki suya girmek yasaktır.
Acıpayamda ne yapılır?
Acıpayam ilçesinde görülmeye değer tarihi yerler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. İlçeye geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasında Acıpayam Kanyonu, Keloğlan Mağarası, Alacain Mağarası, Acıpayam Çarşı Camii, Yazır Camii ve Oğuz Baba Türbesi bulunmaktadır.
Acıpayam hangi ile bağlı?
COĞRAFİ KONUM. Acıpayam ilçesi, Anadolu Yarımadası’nın güneybatısında ve Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda yer almaktadır. Denizli İli’ne bağlı olan ilçe, ilin güneydoğu kesiminde yer almaktadır.
Denizli hangi soydan gelir?
Bozoklar’a bağlı Yıldız Han boyundan Avşarlar, Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Karahüyük Afşarı ve Kumafşarı kasabalarına yerleştiler. Beğdili boyu da kendilerine yurt olarak Çivril-Işıklı ve Beydili’yi seçmiştir. Ay Han kabilesinden olanlar Yazır, Acıpayam ve Çal’daki aynı adı taşıyan kasabalara geldiler.
Dodurgalılar kimdir?
Dodurgaliler, Bozokların Ayhan koluna aittir. Kaşgarlı Mahmut Totırga olarak bahsetmiştir. Kaşgarlılara göre boyun izi şeklindedir. Reşideddin’e göre “Dodurga” kelimesi bir ülke olmak ve yönetmek anlamına gelir ve boyun izidir.
Bayat boyu kimlerdir?
Türkiye, Azerbaycan ve Türkistan Türklerinin ataları olan Oğuz veya Türkler eyaletini oluşturan 24 kabileden biridir ve kendilerini Türkmenlerin en asilleri olarak görürler. Bayat, “kabile, devlet ve millet bolluğu” anlamına gelir. Bayat kabilesi Anadolu, Azerbaycan ve Türkmenistan’a yayılmıştır.
Denizli merkez nüfusu ne kadar?
Hala doğrulanması gereken bir değişiklik var. Denizli, Türkiye’nin bir ilidir. Merkezi Denizli olan ilin nüfusu, 2023 yılı sonu verilerine göre 1.059 kişidir.
Tavas merkez nüfusu kaç?
İlimizin toplam nüfusu 41.447’dir. Kadın nüfusu: 20.985 Erkek nüfusu: 20.462 kişidir. Merkez nüfusu ise 13.614 kişidir.
Cameli’nin nüfusu kaç?
Çameli, Denizli ilinin bir ilçesidir. Denizli ilinin en güneydeki ilçesidir. Şehir merkezine uzaklığı 112 km’dir. İlçenin köyleri dahil toplam nüfusu 18’dir.
Serinhisar’ın nüfusu ne kadar?
Şablon:İlçe nüfusu Türkiye/Denizli/SerinhisarYılToplamŞehir201614.60014.600201714.48814.488201814.43014.430201914.45114.