İlmi hilâf ne demek?
“Cedel” tekniği bazı din ilimlerine, özellikle fıkıh ve hilafet mezhepleri arasındaki ihtilafları inceleyen ilim dalı olan fıkıh konularına uyarlanmıştır.
Cedel ilmi nedir?
Felsefe ve teolojide farklı tanımları olmakla birlikte genel olarak “bir düşüncenin çelişkilerini tartışma yoluyla ortaya koyma sanatı” olarak tanımlanmaktadır. Cedel, aynı zamanda bir tezin doğruluğunu veya yanlışlığını kanıtlamak için kullanılan tartışma kurallarını inceleyen bilim dalını ifade etmek için de kullanılır.
İlmi hilâf-ü cedel ne demek?
Hilâfiyyât tabiri bazı kitaplarda “İlm-i Hilâf-ı Cedel” (Tartışmayı Öğreten İlim) olarak geçmektedir. Bazı kitaplarda hilâfiyyât tabiri yerine “ilm-i hilâf” tabiri kullanılmaktadır. Hatta bu tabir ihtilafları konu edinen kitaplar için de kullanılmaktadır.
Ledün ilmi olmak ne demek?
Ledün ilmi, Allah’ın dilediğine bir melek veya peygamber aracılığı olmadan verdiği ve sadece bu ilme sahip olan kulun sorumlu olduğu ilimdir. Duyusal ilim, insanların duyu organlarıyla algıladıkları şeyleri kapsarken, gayb ilmi, duyu organlarının algı menzilinin ötesinde olan şeylerin bilgisidir.
Cedel nedir örnek?
Cedel entelektüel bir mücadeleyi temsil eder ve genellikle bir konuyu daha iyi anlamak veya bir sorunu çözmek için kullanılır. Örnek cümle: İki filozof arasındaki çatışma farklı etik teorilerine odaklanır.
Hilâf ne?
Sözlükte “karşı gelmek, aykırı davranmak, karşı çıkmak, çatışmak” anlamlarına gelen hilâf kelimesi, aynı kökten türeyen ihtilâf ve muhalefet kelimeleriyle birleşerek “birinin sözünde veya davranışında başkasından farklı bir yol tutmak, farklı bir tutum sergilemek” anlamına gelmektedir.
Arapça cedel ne demek?
Ona göre Cedel, “çelişkiler doktrini” anlamına gelir ve reddedilecek herhangi bir görüş veya tezin imkânsız ve saçma olduğunu tartışma yoluyla ortaya koymak için kullanılır.
Ehli hilâf ne demek?
Bu, Ali’ye, çocuklarına ve destekçilerine karşı olan gruplara verilen bir isimdir. İmamiyye Şiileri, fikirleriyle mücadele edilmesi ve takiyye yapılması gereken muhaliflerine “muhaliflerin halkı” adını verirler.
Füru ilmi ne demek?
İslam ibadet ve hukuk bilimi. Bu dünyada ve ahirette cezalandırılan veya ödüllendirilen herhangi bir eylem veya davranışı ifade eden bir terim. Geniş anlamda ibadetlerle ilgili olmayan fıkıh bölümünü ve dar anlamda mal ile ilgili hükümleri ifade eden bir terim.
Dinde ihtilâf ne demek?
“Geride kalmak ve birbirinin yerini almak” anlamına gelen half kökünden türeyen ihtilâf, “bir şeyin diğerini takip etmesi, ileri geri gitmek, farklı görüşlere sahip olmak, tartışmak, karşı çıkmak, eşit olmamak, görüş ayrılığı, anlaşmazlık” şeklinde bir isim ve fiil olarak tanımlanır. Bunlar gibi şeyleri ifade eder.
En güçlü ilim nedir?
Ledun bilgisi, Allah tarafından özel olarak verilen yüce bir gücün tezahürüdür. Bu aydınlatıcı bilgi, yalnızca dindar olan ve iyi işler yapanlara layıktır. Onlar emrettiler.
Ledün ilmi câiz mi?
Bu isim, Hızır’ın bilgisinden bahseden ayetteki “ledün” sözcüğünden gelmektedir. Ledün sözcüğü bir zarf parçacığıdır ve “yan” anlamına gelir. Çünkü tarih ve fıkıh gibi ilimleri kitaplardan okuyarak veya birisinden dinleyerek öğrenmek mümkündür. Ledün ilmi bu şekilde öğrenilebilecek bir ilim değildir.
Ledün ilmine sahip olmak için ne yapmalı?
Ledun bilgisi, Allah’ın seçtiği kullarına lütfundan dolayı verdiği bir hediyedir. Evrenin bilgisine okumakla veya eğitimle ulaşmak mümkün değildir. Tasavvuf takipçilerine göre, Allah’ı sık sık anarak hassas kalpleri yumuşatmak ve onlara bazı sırları açıklamak mümkündür.
Ehli hilâf ne demek?
Ali’ye, çocuklarına ve taraftarlarına karşı olan grupların adıdır. İmamiyye Şiası, fikirleriyle mücadele edilmesi ve kendilerine karşı Takiyye (Takiyye) uygulanması gereken muhaliflerine “ehl-i hilafet” adını verir.
Hilâf nedir anlami?
Sözlükte “karşı koymak, aykırı davranmak, muhalefet etmek, çatışmak” anlamlarına gelen hilâf kelimesi, aynı kökten türeyen ihtilâf ve muhalefet kelimeleriyle birleşerek “birinin sözünde veya davranışında başkasından farklı bir yol tutmak, farklı bir tutum sergilemek” anlamlarına gelmektedir.
Fıkıh ilmi ne anlama gelir?
Fıkıh; En geniş anlamıyla, kişinin haklarının, yetkilerinin ve görevlerinin bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi, bir kişinin Allah’a ibadet etme yükümlülüğünü, helal ve haramın ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynakları Kur’an, Sünnet, İcma ve Kıyas’tır.
Dinde ihtilâf ne demek?
“Geride kalmak ve birbirinin yerini almak” anlamına gelen half kökünden türeyen ihtilâf, “bir şeyin diğerini takip etmesi, ileri geri gitmek, farklı görüşlere sahip olmak, tartışmak, karşı çıkmak, eşit olmamak, görüş ayrılığı, anlaşmazlık” şeklinde bir isim ve fiil olarak tanımlanır. Bunlar gibi şeyleri ifade eder.