Ortak gideri kim öder?
Kat mülkiyeti yasasına göre, kiralanan mülkün ortak giderleri, aksi kararlaştırılmadığı takdirde kiracı tarafından karşılanır. Bu giderlere bina bakımı ve onarımı, temizlik, güvenlik, asansör ve bahçe gibi ortak alanların giderleri dahildir.
Ortak gider alacağı nedir?
1. ORTAK GİDER TALEBİ NEDİR? Ortak giderler, bir konut veya kompleksin bakım, onarım ve diğer giderlerini içerir. Diğer giderler ayrıca, kapıcılar ve güvenlik görevlileri gibi konut otoritesi adına çalışan kişilerin ücretlerini de içerir.
Ortak alan masrafını kim karşılar?
Bu yapılarda bulunan tesislere ilişkin ortak giderler kat malikleri tarafından, bağımsız bölümlerin tamamının ortak kullanım ve yararlanmasına ayrılmış tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanır.
Apartman ortak giderleri kime aittir?
Apartman sakinlerinin tamamı, ortak alanda ve ortak kullanıma ilişkin tüm giderleri paylaşmakla yükümlüdür.
Ortak gider katılım payı nedir?
Genel giderler, bir topluluk, mülk veya daire gibi ortak alanların bakımını, onarımını ve işletimini finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu maliyetlere yerinde güvenlik, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. dahildir. Gibi hizmetler burada bulunabilir.
Ortak giderden payına düşeni ödemeyen kat maliki hakkında kim icra takibi başlatma veya dava açma hakkına sahiptir?
Ortak gider payını ve ortak giderler için tahsil olunacak avansı ödemeyen kat maliklerine karşı, diğer kat maliklerinden herhangi biri veya yönetici, dava açabilir ve icra takibi başlatabilir.
Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?
Site yönetimi hakkında kulaktan dolma bilgilere göre site yöneticisinin ücret ödemediği yönünde bir görüş var. Ancak bu yanlış bir bilgi. Çünkü yöneticiler normal gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör masraflarına katkıda bulunmuyor.
Aidat ödemeyen kiracının borcunu kim öder?
Ev sahibi, ücretleri ödemeyi reddeden bir kiracıya karşı icra takibi başlatabilir. Ev sahibi, kira borcunu zorunlu icra takibi yoluyla tahsil edebilir. Ancak, kiracı ücretleri ödemezse, ev sahibi başlangıçta ücretleri mülke veya apartman yönetimine ödemekle yükümlüdür.
Dükkan sahibi apartman aidatı öder mi?
Özetle; dükkan ortak alanlardan faydalanmasa bile aidat ödemek zorundadır. Kiracıları, dükkan sahibinin (serbest dükkan sahibinin) ödemek zorunda olduğu aidatlardan müteselsilen sorumludur.
Hangi giderler ev sahibine aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Balkon tamiri ortak gider mi?
Hayır, balkon tamiri normal bir maliyet değildir.
Apartman altındaki dükkanın önü kime ait?
Dükkan önü dükkan sahibinin mülkü olmalıdır. Dükkanın önü meydan, cadde, ara sokak veya kaldırım olmamalıdır. Dükkan önü ortak alan ise, bu alanda yapılacak herhangi bir değişiklik ancak birim sahiplerinin beşte dördünün onayıyla yapılabilir. Ortak alanın amacı yönetim planında belirlenecektir.
Bina ortak giderlerini kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ise, harcamanın türüne göre ortak harcamanın mal sahibi tarafından mı yoksa kiracı tarafından mı yapıldığına dair bir değerlendirme yapmamıştır. KMK’ya göre, tüm masraflardan sorumlu olan asıl kişi daire sahibidir.
Apartman merdiven boyası kime aittir?
Bahsettiğimiz kanunlara göre dış cephe boyama maliyetinin ev sahipleri tarafından karşılanması gerekmektedir.
Aidat borcundan kim sorumlu?
Kanunun 18. maddesine göre bu yükümlülüklere uymayanlar, kat malikleriyle birlikte müteselsilen sorumludurlar. Ancak kat malikinin sorumluluğu her zaman devam eder.
Apartman ortak giderleri kiracıya mı ev sahibine mi?
Site yönetimi tüm kira sözleşmelerinin içeriğini bilmez. Yukarıda sıralanan avantajlı yenilikler ve eklemelerde olduğu gibi, tüm genel giderleri ve avans paylarını (genellikle katkı olarak ifade edilir) ödemenin birincil sorumluluğu kiracıya değil daire sahibine aittir.
Apartman demirbaş giderlerini kim öder?
Taraflar arasında sözleşme yoksa; Daire sahipleri, mülkteki paylarına orantılı olarak döşeme masraflarından sorumludur, ev sahipleri ise bunları ödemek zorundadır. Kiracılar dairenin günlük masraflarını ödemekle yükümlüdür. Kiracılar döşeme masraflarını öderse, ödedikleri miktar kiradan düşülür.
Kat mülkiyeti masrafı kime aittir?
Kat mülkiyeti tapu masrafları: Kat mülkiyetine geçişte asıl sorumluluk müteahhite ait olsa da ülkemizde bu iş büyük ölçüde yapı tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti sahiplerine bırakılmaktadır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 55. maddesine göre kat mülkiyetine geçişte vergi veya tapu harcı alınmamaktadır.
Kiracı apartmanda hangi masrafları karşılar?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.