Zar zor bir ikileme midir?
Bazı ikilikler şunlardır: az ya da çok, tembel, az ya da çok, ara sıra, saf, az ya da çok, borçlu, donanımlı, çılgın, düzenli, kararsız, daha iyi ya da kötü, sıkı, zor, dağınık, bucak, ormansız, baştan aşağı, bir sepet dolusu amel, yalan dolu, tam bir hiçlik,…
Pek çok bitişik mi ayrı mı?
TDK’ya göre “many” kelimesinin doğru yazımı “many”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Yirmibir nasıl yazılır?
Tabelle der Grundzahlen und OrdnungszahlenSymbolZahlReihenfolge20zwanzigstel21einundzwanzigeinundzwanzigstes22zweiundzwanzigzweiundzwanzig23dreiundzwanzigdreiundzwanzig89 weitere Zeilen
Eşdeğer nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu’nun 1981 yılında hazırlayıp yayımladığı yazım kılavuzunda eşanlamlı, izopodyal, izopresür, izomorfik, eşdeğer, koordinasyon, eşmerkezli, homofon, izotropik, izodepresyon, izole edici, eşkenar, izofil ve eş zamanlı kelimeleri yan yana yazılmıştır.
Zar zor ayrı mı?
Zorlukla anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla Zarzor olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı bu şekilde olmalıdır.
Hangi ikilemeler birleşik yazılır?
C. Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler, birleşik sözcük oldukları için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalgalanma, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
Art arda nasıl yazılır?
“Arcade” kelimesinin doğru yazımı “arcade”dir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylıyor. Bunları birbiri ardına yazmak yanlış olur.
Öngörü nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “öngörü” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “öngörü”dür.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Altmış mı atmış mı?
“Sixty” kelimesi bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “atty” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “sixty”dir.
Önsöz nasıl yazılır?
ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da, kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır. TDK’da, “önsöz” kelimesi bir isim olarak tanımlanır.
Antep fıstığı nasıl yazılır?
Pistachio bir deyim olduğundan bazen sıfat olarak da kullanılabilir. Ancak TDK’ya göre bu kelimenin doğru kullanımı “pistachio”dur. Antep özel isim olduğundan cümlenin ortasında olsa bile büyük harfle yazılır.
Öz güven nasıl yazılır?
“Confidence” kelimesinin doğru yazımı yaygın olarak yanlış anlaşılmaktadır. Birçok kişi bunu “self-confidence” olarak yazsa da, Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “self-confidence”dır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, confidence kelimesinin doğru yazımı “self-confidence”dır. Yani, “essence” ve “confidence” kelimeleri ayrı ayrı yazılır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Yarı mamül nasıl yazılır?
Bileşik sözcükler kullanarak kelime dağarcıklarını geliştiren Türkçe konuşanlar kendilerini daha akıcı bir şekilde ifade edebilirler. Bu bağlamda kullanılabilecek sözcükler arasında “yarım kalmış bileşik” sözcüğü de yer alır.
Er geç ikileme mi?
Karşıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, batıyor, büyük ya da küçük… Biri anlamlı diğeri anlamsız sözcüklerden oluşan ikilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, olgunlaşmamış, çer çöp…
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.
Pekiştirme ikileme sayılır mı?
Pekiştireç sözcüklerinin ilk heceleri tekrarlansa da bu sözcüğe indirgenmiş sözcük denemez, çünkü tekrarlanan bu hecelerin sözcükte birleşik sözcük olarak yazılması gerekir.
Bembeyaz bir ikileme mi?
Serçekkuş kitabındaki 14 tane kuvvetlendirici “-m, -p, -r, -s” ünsüzleriyle, 1 tane de soru eki “mi” ile oluşturulmuştur. Kitapta en çok tekrarlanan kuvvetlendiriciler “bembeyaz” ve “dümdüz” sözcükleri için “m” ünsüzüyle, “upuzun” için ise “p” ünsüzüyle oluşturulan kuvvetlendiriciler grubunda yer almaktadır.